Sobota, 28 června, 2025

Grilovaná vepřová panenka: 4 rady, jak na to!

Redakce doporučuje

Chystáte se grilovat a chcete si připravit opravdovou delikatesu? Zkuste vepřovou panenku – libové šťavnaté maso, které se rozplývá na jazyku. Jak na to? Stačí dodržet pár zásad, abyste mohli předložit svým hostům skutečný kulinářský skvost!

Sofistikovaný výběr masa

Pokud ještě nemáte praxi, raději svěřte výběr odborníkům. Najděte kvalitní řeznictví a nechte si poradit od profesionálů. Vepřová panenka by neměla být příliš vysoká, aby se dostatečně propekla a nebyla moc suchá ani uvnitř syrová. Zkušený řezník by vám měl na požádání maso i očistit a odblanit.

Marináda dle chuti

Stejně jako u ostatních druhů masa zvolte vždy takovou marinádu, která je vám chuťově nejbližší. Podstatné je, abyste maso nakládali do kvalitního oleje – pořiďte tedy ideálně panenský olivový olej. Budete-li maso nakládat do marinády, udělejte to raději s časovým předstihem – nejlépe 24 hodin, aby se chuť koření stihla do masa promítnout. Pokud se rozhodnete, že maso marinovat nebudete, stačí jej jen potřít olivovým olejem, osolit, opepřit a případně posypat bylinkami. Grilování tedy může začít!

Samotné grilování

Připravte si zahradní gril, rošt řádně očistěte drátěným kartáčem a rozpalte gril na maximální teplotu. Poté rošt ještě potřete olejem – to z toho důvodu, aby se vám na něj panenka nepřilepila a nenarušila se tak struktura masa. V opačném případě by z ní vytekla všechna šťáva a maso by bylo suché. Při otáčení používejte ze stejného důvodu kleště na gril a nikdy do masa nepíchejte vidličkou.
Panenka se oproti steakům griluje nikoliv ze dvou, ale ze čtyř stran (shora, zespoda i oba boky). Většinou stačí panenku grilovat 5 – 7 minut z každé ze čtyř stran. Poté panenku z grilu sundejte a nechte ji ještě pár minut odpočinout. Pro lepší udržení teploty ji můžete zabalit do alobalu. Po 5 minutách odpočinku už ji stačí jen nakrájet a servírovat třeba s grilovanou zeleninou!

- Reklama -události

Více článků autora

- Advertisement -PR článek

Nejnovější články